This site in under construction
Drake's Ekvation
  Klicka var som helst på bilden för att stänga ner
<<
Hela sajten är en beta-version och står under nykonstruktion men är innehållsmässigt i stort sätt klar.
Saknade, felstavade ord, länkar och grammatiska fel förekommer dock fortfarande i mängd.
Vill du hjälpa till, skicka gärna ett mail med korrrigeringar, förslag eller övrig feed-back. Tack!


Om vi sammanfattar förra stycket: Det finns ett sannolikhetsbaserat sätt att uppskatta uppkomsten av teknologiskt avancerat liv, här kallat "radio-aktivt" (=N), på andra ställen än på jorden. Det sättet eller den ekvationen heter Drake's Ekvation (Drake Ekvationen). När man använder den ekvationen för att beräkna detta tal N är det så pass högt att vi borde kunna detektera spår av dessa med hjälp av exempelvis radio-teleskop

Men det gör vi inte. Så till den grad förvånande att en av historiens mest kända fysiker utbrast: "Var är allihopa?"

Av flera olika möjligheter eller orsaker till att N uppenbarligen är för högt uppskattat beaktar vi på essentiell.org möjligheten eller egentligen risken att det är L, snittlivslängden för radio-aktivt liv, som är för högt uppskattat. Det är för övrigt ingen ny eller originell tanke. Den kände fysikern Carl Sagan spekulerade även han i dessa termer och ägnade även han i stort sett sitt liv åt miljö-, klimat-, hållbarhets- och upprustningsfrågor.

Den stora knäckfrågan blir alltså i slutändan, ok hur stort är L då?

Givet att de andra termerna är uppskattade på ett rimligt sätt vet vi att L inte kan vara miljontals år.
Inte ens tiotusentals år. Om den vore det skulle rymden vara fylld med en massa radiobaserad gibberish och vi skulle vara väl förtrogna med frånfällen av en mängd kungligheter och galaxintriger. Inte bara från Gliese 738.
Nej, givet att de andra parametrarna är väl avvägda och rimliga måste L mätas i sekler snarare än millennier för att passa in i det faktum att vi själva inte kan upptäcka, eller inte förvänta oss att kunna upptäcka liv utanför jorden under vår egen livstid.

Sekler kära ni och vi har redan förbrukat 110 år av denna tidsrymd.

Liv

Liv nån annanstans

Snabblänkar